EEN SLIMME BLUE-BIKE ONTLENEN

 

Alles wat je wil weten voor je eerste ontlening met een slimme Blue-bike

Sinds kort hebben we bij Blue-bike Blue-bikelocaties met een slim slot. Dat is een slot dat je kan openen via de app, of met je Blue-bike- of MOBIB-kaart. Je opent het slot dus niet meer met een sleutel die je via de automaat verkrijgt.

Voor Blue-bikes die zijn uitgerust met een sleutelslot, moet je wel nog steeds met je Blue-bike- of MOBIB-kaart langs de sleutelautomaat passeren. In de app of op onze website kan je bekijken welke locaties met slimme sloten zijn voorzien, en welke locaties nog een sleutelautomaat hebben – of een combinatie. Je herkent de Blue-bikes met slim slot ook aan de QR-code op het stuurplaatje.

We zetten alles voor jou nog even op een rijtje.

Instructievideo

 

Een Blue-bike ontlenen met een gewoon slot (sleutelslot)

Om een fiets te ontlenen met een sleutelslot heb je een Blue-bikekaart, voucher of MOBIB-kaart nodig. Volg de instructies op het scherm van de automaat. Je zal een fietssleutel toegewezen krijgen. Neem de sleutel uit de automaat en zoek de fiets met het overeenkomstige nummer. Het fietsnummer vind je achteraan op het spatbord.

Je kan twee fietsen tegelijkertijd ontlenen.

 

Een Blue-bike ontlenen met een slim slot

Een fiets die is uitgerust met een slim slot, kan je niet openen met een fysieke sleutel. Je kan het slimme slot openen op 3 manieren:

1) Via de app

Tik eerst op het zadel van een beschikbare Blue-bike die is uitgerust met een slim slot om de fiets uit zijn slaapstand te wekken. Je hoort een bieptoon. Open de Blue-bike-app en scan de QR-code op het stuurplaatje. Je hoort een aantal bieptonen. Het slot springt open. Je kan beginnen fietsen. Hoor je een lange bieptoon wanneer je de Blue-bike uit slaapstand wekt en zie je een rood lichtje op het slot branden? Dan is de Blue-bike niet beschikbaar. Probeer een andere Blue-bike wakker te schudden.

2) Via je Blue-bikekaart of MOBIB-kaart

Tik eerst op het zadel van een beschikbare Blue-bike die is uitgerust met een slim slot om de fiets uit zijn slaapstand te wekken. Je hoort een bieptoon. Houd de kaart nu tegen de kaartlezer van het slimme slot. Je hoort een aantal bieptonen. Het slimme slot springt open. Je kan beginnen fietsen. Hoor je een lange bieptoon wanneer je de Blue-bike uit slaapstand wekt en zie je een rood lichtje op het slot branden? Dan is de Blue-bike niet beschikbaar. Probeer een andere Blue-bike wakker te schudden.

3) Via een voucher

Om een fiets die is uitgerust met een slim slot te ontlenen met een voucher, dien je gebruik te maken van de app. Wanneer je de app voor de eerste keer gebruikt, heb je de mogelijkheid om op het startscherm een vouchercode in te geven. Wanneer je al bent ingelogd met je Blue-bike-account, dan moet je eerst uitloggen. Als je vervolgens de app opnieuw opent, krijg je de mogelijkheid om de vouchercode in te geven. Tik vervolgens op het zadel van een beschikbare Blue-bike die is uitgerust met een slim slot om de fiets uit zijn slaapstand te wekken. Je hoort een bieptoon. Scan de QR-code op het stuurplaatje. Je hoort een aantal bieptonen. Het slot springt open. Je kan beginnen fietsen.

 

Een Blue-bike terugbrengen – de rit beëindigen

Of het nu gaat om een Blue-bike met een sleutelslot of een slim slot, je zal de Blue-bike steeds naar de startlocatie moeten terugbrengen.

Bij een Blue-bike met een sleutelslot doe je dat door de fiets te parkeren op de terugbrenglocatie en de sleutel weer in de sleutelautomaat te steken. De automaat opent nadat jij jouw sleuteltag -de zwarte tag aan de sleutel- aan de automaat hebt gescand.

Bij een Blue-bike met een slim slot doe je dat door het slot manueel te sluiten nadat je de fiets teruggebracht hebt naar de Blue-bikelocatie waar je vertrokken bent. Je kantelt daarvoor de hendel aan het slot naar de fiets toe en duwt dan de hendel naar beneden. Het slim slot detecteert dat je fiets is afgesloten in de Blue-bikelocatie en zal je rit automatisch beëindigen. Let wel, je rit wordt enkel afgesloten wanneer de fiets op de startlocatie staat, niet wanneer hij buiten een Blue-bikelocatie staat en het slot gesloten wordt. Je kan je Blue-bike met slim slot tijdens gebruik dus gerust onderweg sluiten. Je rittijd blijft doorlopen, en de rit wordt pas afgesloten bij het sluiten van je slot op de Blue-bikelocatie.

 

Een defect melden

Voor een fiets uitgerust met een gewoon slot (sleutelslot)

Ga naar de sleutelautomaat en volg de instructies op het scherm om een defect te melden. Hiervoor dien je eerst je sleutel in te leveren. Indien je je verder dan 1,5 km van de terugbrenglocatie bevindt en je kan de fiets niet terugbrengen, dan mag je Ethias Assistance bellen voor hulp op het nummer 011 28 28 28.

Voor een fiets uitgerust met een slim slot

Je kan enkel een defect melden voor de fiets die je de laatste keer ontleend hebt en dit zolang er geen andere gebruiker met de fiets gereden heeft. Je fiets moet dus teruggebracht zijn naar een Blue-bikeloctie en je rit moet afgesloten zijn. Open de app en klik op het icoontje met de moersleutel. Volg de instructies in de app. Indien je je verder dan 1,5 km van de terugbrenglocatie bevindt en je kan de fiets niet terugbrengen, dan mag je Ethias Assistance bellen voor bijstand op het nummer 011 28 28 28.

 

Lid worden

Je kan momenteel nog geen lid worden via de app. Om lid te worden van Blue-bike moet je je nog steeds via de website registreren. Dat kan via deze link.

 

Inloggen op de app

Om de app te kunnen gebruiken moet je reeds lid zijn bij Blue-bike. Lid worden kan op dit ogenblik alleen via de website via deze link. De eerste keer dat je de Blue-bike-app gebruikt moet je de login-procedure doorlopen. Dit gebeurt in 2 stappen. In de eerste stap controleren we je e-mailadres en wachtwoord die je opgaf wanneer je lid werd. In de tweede stap vragen we om jouw gsm-nummer te bevestigen. Mocht je je wachtwoord vergeten zijn, dan kan je via deze link een nieuw wachtwoord aanmaken.

 

Tarief

Het ontlenen van een fiets met een slim slot kost evenveel als het ontlenen van een fiets met een sleutelslot. Onze tarieven kan je hier raadplegen.

 

Rittenoverzicht

In het rittenoverzicht vind je zowel de ritten die je gemaakt hebt met een fiets uitgerust met een sleutelslot als ritten die je gemaakt hebt met een fiets uitgerust met een slim slot terug. Het rittenoverzicht vind je ook terug op je vertrouwde online Blue-bike-account via my.blue-bike.be.

 

Vragen

Nog meer vragen? Check onze FAQ op www.blue-bike.be. Vind je het antwoord op je vraag niet terug, stuur ons dan een mailtje op info@blue-bike.be. Ook suggesties en bemerkingen over de app of de werking van het slim slot zijn meer dan welkom!

We wensen je in ieder geval veel fietsplezier!

 

This site is registered on wpml.org as a development site.